Joulukinkusta saippuaa
Jouluaattona sain kuningasidean.
Teen mummolan kinkunrasvoista saippuaa!
Aattona, Joulupöydän kuningas 6 kilon kinkku tuli uunista. Mieheni muisti että olin puhunut kinkunrasvasaippuasta. Riensin heti ottamaan kaikki rasvat ja roippeet talteen, jotka suinkin irtosi.
Pyhien jälkeen pääsin hommiin.
Ensin puhdistin laardin / rasvan / silavan:
Erotin pois hyytelön ja nahan.
Laitoin kattilaan jo pinnalle muodostuneen rasvan. Pilkoin muut rasvat aivan pieniksi leikkuulaudalla ja lisäsin kattilaan

Annoin porista rasvojen kattilassa seuraavasti:
1h keittäminen + siivilöinti
15 min + siivilöinti
15 min + siivilöinti
15 min keitto perunan kanssa + siivilöinti.
Tämän jälkeen heitin kattilan ulos jäähtymään 0C.
2 Tunnin päästä kurkkasin kattilaan ja siellä oli ah niin ihanaa valkoista possun rasvaa joka tukkii suonet ja viemäriputket. MUTTA ei tällä kertaa!
Vielä en montaa saippua erää ole elämässä päässyt tekemään niin kehittelin ohjeen rasvoista, mitä kaapeista löytyi. Heitin ainekset soapcalc ohjelmaan https://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp ja resepti näytti heti hyvältä.
huom! älä tee saippuaa jos et ole varma mitä olet tekemässä! suosittelen käymään ensin esim. saippuanvalmistuskurssin!
Kinkkusaippua
NÖF
puhdistettua kinkunrasvaa 250g
kookosrasvaa 40g
rypsiöjyä 50g
sheavoita 20g
risiiniöljyä 15g
suolaa 50g
mica väriä 1tl
tuoksuöljy 10 tippaa.
vesi 142g
lipeä 51.7g
Lämmitä kaikki öljyt ja jäähdytä alle 40C
Kaada ulkona tarkkaan mitattu lipeä jääkylmään veteen,
EI TOISINPÄIN!
Jäähdytä tämäkin alle 40C
Laita bamix päälle öljyn seassa ja lisää lipeävesi nauhana.
Lisää suola, väri ja tuoksu ja kaada muotteihin. Irrota 12 h päästä ja anna valmistua 3vk väljässä paikassa.